Mit
Hol

Az Ön kosarában 0 különböző termék található 0 Ft értékben

Szoláriumkosár

Tudástár

Weboldalunk ezen szekciójában mindent megtudhat, ami a szoláriumozással kapcsolatos. Érdekli, mi az UV-A, vagy UV-B? Kíváncsi a szolárium gépek működésére? Netán érdekli, milyen jótékony, illetve káros hatásai lehetnek a szoláriumozásnak? Böngéssze végig a Socotex szolárium-tudástárát. A fejezetcímekre kattintva máris olvashat az Önt leginkább érdeklő témáról.


A Csontritkulás (osteoporosis) megakadályozása

A csontritkulásos betegség kockázata 40 éves kor felett fokozódik.Napjainkban több millió állampolgár szenved ettől a kortól, amely törékennyé teszi csontjainkat, és komoly fájdalmat okoz. A betegség a fiatalokat is érinti, az első lépést az osteoporosis ellen a lehető legkorábban kell megtenni.
A kor előre haladtával a csontszerkezet degenerálódni kezdd, ez a csontok instabilitásához vezethet, ezáltal pedig növeli a csonttörések kockázatát.
A csontrendszernek szüksége van:

 • D-vitaminra és kalciumban gazdag étrendre
 • Folyamatos napfényre a D3 vitamin képzéséhez
 • Elegendő testmozgásra

A csontok főként kalciumból állnak, csontvázunk kb. 1kg kalciumot tartalmaz. Ezért fontos a folyamatos kalcium-utánpótlás a csontok építéséhez. A kalcium felszívódása a csontszövetek által csakis D3-vitamin segítségével történhet. A rendszeres besugárzás további D3-vitamin képzéssel segíti szervezetünket. Orvosi konzultációt követően a csontritkulásos betegeknek észszerű adagolással javasolt a szoláriumozás.


Gyerekek és fiatalok számára káros-e a szolárium?

Általános szabályként leszögezhetjük, hogy az I. bőrtípusba tartozóknak és a gyerekeknek nem ajánlott a szoláriumozás. A gyerekek bőrének UV fény érzékenysége még nem megfelelően fejlett, ezért a serdülőkor előtt nem ajánlatos elkezdeni a szoláriumozást, és ezt követően is csak akkor, ha átfogó és szakszerű felvilágosítást kaptak. Mi 18 évnél fiatalabbaknak egyátalán nem ajánljuk a szolárium használatát.


Hogyan szoláriumozzak helyesen?

A helyes szoláriumozás mértéktartó lépésekben történik; a legjobb módszer napozási tervhez tartani magunkat. Ismerni kell bőrtípusunkat, és nem szabad túllépni az ajánlott barnulási időt és dózist. Különböző intézmények (mint pl. a Bundesgesundheitsamt a német szövetségi egészségügyi központ) 48 órás szünetek betartását javasolják az egyes kezelések között. Mivel a bőrpír vagy leégés csak 6-24 órával később jelentkezik, a 24 órán belül történő kétszeri szoláriumozás nem kívánatos bőrpír kialakulásához vezethet. Általában már 8-10 szolárium kezeléssel már tökéletes eredmény érhető el.


Mi a különbség a természetes és a mesterséges sugárzás között?

A szoláriumokban a napéhoz hasonló sugárzási spektrumot alkalmaznak. De a természetes napozáshoz képest a szoláriumban kontrollálható az idő és a bőrtípusnak megfelelő napozás. Ez azt jelenti, hogy a sugarak összetétele mindig ugyanaz. Természetes környezetben a barnítási intenzitás folyamatosan változik.


Miért barnulnak jobban a test egyes részei?

Vannak a testnek olyan részei, amelyek kevesebb barna sejtet tartalmaznak, mint más testrészek, pl.:a karok belső oldala. Más testrészeken, pl.: az arcon vastagabb szaruréteget találhatunk, ezért barnul az arc lassabban. Mivel arcunk többé-kevéssé egész évben ki van téve a napsugárzásnak, ez a szaruréteg az UV fény elleni védekezést szolgálja.


Milyen gyakorisággal használhatom a szoláriumot?

A témában illetékes bizottság ajánlása szerint a napozások vagy szoláriumozások száma max. 50 lehet évente. Az egyes napozási - szoláriumozási időpontok között min. 48 órás szünetet kell tartani. A leégést jelző bőrpír 6-24 órával később jentkezik. 24 órán belül megismételt napozás nemkívánatos bőrpír kialakulásához vezethet.


Napozási szünet után mindent elölről kell kezdeni újra?

Igen, előlről kell kezdeni. Egy hosszabb szünetet követően mindig be kell tartani az első szoláriumozási alkalomra ajánlott időtartamot. Az ezt követő kezelések között 48 óra szünetet kell tartani.


Nemi betegségek vagy AIDS elkapható-e szoláriumban?

A nemi érintkezés útján terjedő betegségek csak testnedvek cseréje által fertőznek. Ilyen testnedv csere nem történik a szoláriumban történő barnulás közben.


Segítséget nyújthat-e a szolárium a depresszió kezelésében?

Egyes embereknek egyszerűen több fényre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően "működjenek" mint másoknak. A napozás és szoláriumozás serkenti az ún. "boldogság" hormonok termelődését. A bőséges fényt élvező emberek gyakran boldogabbak és életvidámabbak. Amint már többször utaltunk rá, terápiás kezeléshez kérjen orvosi tanácsot !


Szauna és szolárium használható-e egyszerre?

Alapvetően igen. Figyeljen azonban arra, hogy a szervezetet érő összterhelés (pl. a keringési rendszerre gyakorolt hatás) ne legyen túl magas !


Szoláriumozás után mennyi idő elteltével lehet zuhanyozni?

Sajnálatos módon még mindig tartja magát az a téves feltételezés, miszerint legalább két órát kell várni a szoláriumozás utáni zuhanyozásig. Ha esetleg attól félne, hogy lemossa a barnulást, megnyugtatjuk: az semmi esetre sem fog következni! Tehát nyugodtan zuhanyozzunk szoláriumozás után.


A Bőr és a nap

A lebarnult bőr biztosítja a legjobb fényvédelmet. A szoláriumok előnye az a tény, hogy ellenőrzött és pontosan adagolt barnulást kínálnak minden egyes bőrtípusnak - ellentétben a természetes napozással, mivel a szoláriumban lehetséges az egyénre szabott barnulás.

Már nagyon kis mértékű UVB vagy nagy intenzitású UVA sugárzás elegendő új pigmentek formálódásához (melanogenesis) a pigmentekben gazdag sejtekben, az ún. melanocitákban. Kb. 2-5 napon belül ezek az újonnan képződött pigmentek feljutnak a bőr felszínére, ahol az UVA sugarak, valamint a vér-oxigén segítségével egy barnulási folyamaton mennek keresztül. Ennek a folyamatnak az eredménye a természetes, friss barna szín. Rendszeres barnulással a szín egyre intenzívebb lesz és a felső bőrréteg (epidermis) megvastagodik és un. könnyű "callusokat" termel.


A bőr kifejleszti saját természetes fényvédelmét, amely 4-8 faktor között mozog. Néhány esetben óvatos elő-napozás csökkentheti, sőt teljesen meg is szüntetheti a már kialakult nap-allergiát.


A D-Vitamin hiányából eredő szívbetegségek

Idősebb korban a legfontosabb az erős szív és a stabil vérkeringés. A stressz, a félelem, és az aggodalmaskodás nem csak az idegrendszerre vannak hatással, hanem a vérnyomás is emelkedik, és hosszú távon gyengítik a szívműködést az ilyen helyzetekben a megnövekedett adrenalin termelés miatt. A D-vitamin hiánya az egyik legfontosabb oka a szív elégtelenségnek.

A tudósok két különböző D-vitamin variáns koncentrációját határozták meg a vizsgálatba bevont személyek vérében, és azt találták, hogy az értékek kb. 50%-kal alacsonyabbak a szívbetegségekben szenvedőknél, mint a másik tesztcsoportban. Az ANP szint (Atrial Natriuretic Peptid) érték ezeknél a pácienseknél több mint kétszeres volt. Betegségük súlyosságának mértéke arányban állt D-vitamin hiányukkal.
"Ez nagyon komoly bizonyítéka annak, hogy az elégtelen D-vitamin ellátás szerepet játszhat a krónikus szívbetegségek kifejlődésében." mondja Dr. Zittermann. Jelenleg a tudósok további vizsgálatokat folytatnak annak kiderítésére, vajon a szívbetegek részére adagolt D-vitaminnal állapotuk javul-e.

Hogyan élhet kiegyensúlyozott életet:

 • a jól adagolt napfény
 • a szervezet fittségének megtartása
 • s stressz lehetséges elkerülése
 • a túlsúly leküzdése
 • alacsony sótartalmú étkezés
 • visszafogott alkoholfogyasztás
 • a dohányzás mellőzése

A Napozás és a szoláriumozás észszerű módja

Napjainkban megosztott véleményekkel találkozhatunk a napozás ill. szoláriumozás témájában. Mindig vannak olyanok, akik még és még és még barnábbak szeretnének lenni. Szembesülhetünk a másik véglettel is, sokan mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a napsugárzást, legyen az természetes vagy mesterséges. Ahogyan az élet minden területén, természetesen itt is létezik arany középút. Egy dolog biztos: a túl sok vagy éppen a túl kevés UV sugárzás is káros az emberi szervezetre. Fontos, hogy észszerűen kezeljük a napot és a mesterséges fényt.

Ezzel az összefoglalóval segítséget szeretnénk nyújtani, olyan tippek és a napozásról szóló érdekes tények bemutatásával, melyek egyrészről felszámolhatják az előítéleteket, másrészről választ adhatnak a szoláriumozásról és a napozásról leggyakrabban feltett kérdésekre.

A médiákban gyakran találkozhatunk igaz és hamis tények keverékével, féligazságok igazságként való bemutatásával, melyek teljes zavart eredményeznek. Mivel mindannyian tudjuk, semmi sem kelendő annyira mint egy negatív szalagcím.
Reméljük élvezni fogja, és segítségére lessz ez az összefoglaló.


Ajánlott-e a szoláriumozás influenza esetén?

Sokszor hallott helytelen feltételezésekkel szemben a szoláriumozás nem ajánlott semmilyen fertőzéses megbetegedés, pl.: influenza esetén. A szervezetre és a keringésre gyakorolt megterhelés túl erős lehet és az immunrendszerre gyakorolt hatás - amely általában pozitív - negatívan befolyásolja a betegség lefolyását.


Az UV Fény biopozitív hatásai

Különösen a mai stresszes, rohanó mindennapokban a rendezett megjelenés és a finoman lebarnult bőr a kívánatos ideált testesíti meg. De a szolárium több mint egy egyszerű barnító berendezés. Szükségünk van a napra, legyen az természetes, vagy mesterséges, mivel élettanilag pozitív hatással bír szervezetünkre, idegeinkre, bőrünkre, vérünkre és csontszerkezetünk alakulására.


Az UV Fény gyógyítja-e a bőrbetegségeket?

Jó néhány bőrbetegségnél, pl. psoriasis, neurodermitis vagy akne az UV fény enyhülést hozhat. Számos esetben a bőrkép is javul. Terápiás kezeléshez azonban orvosi konzultáció szükséges.


Használhatom-e a szoláriumot, miközben gyógyszereket kell szednem?

Néhány gyógyszer fotó-allergiás reakciót válthat ki (pl.: bőrpír kialakulása). Ezek lehetnek pszihiátriai kezelések során alkalmazott szerek, antibiotikumok, antidepresszánsok, esetleg növényi hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. Kérje kezelőorvosa tanácsát!


Hogyan garantálható a tökéletes higénia a szoláriumban?

A speciálisan szoláriumok tisztítására kifejlesztett fertőtlenítők használatával, melyek hatékonyan és rövid idő alatt csökkentik a baktériumok számát. A szoláriumok általában a szalonok alkalmazottai tisztítják. Ha biztos akar lenni a dologában, használat előtt saját maga újra letisztíthatja a szoláriumot.


Idősebb emberek használhatják-e a szoláriumot?

Az idősebbek számára a barna bőrszínnek már nincs elsődleges jelentősége. Ők inkább az UV fény biopozitív hatásait akarják élvezni, mint pl. reumatikus és egyéb fájdalmak enyhítése, a jó közérzet fokozása, a D3-vitamin képződésének serkentése a csontritkulás elkerülése érdekében. Ezért erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszolhatunk.


Jobban barnulok, ha izzadok a szoláriumban ?

Ez egy tévedés ! Nem a melegtől barnul a bőr hanem az UV sugaraktól ,Teljesen más hullámhosszúságú sugarak játszanak szerepet a meleg érzésben illetve a barnulásban.A szolárium természetesen infravörös(meleget okozó) sugarakat is kibocsát.De gondoljunk csak bele a téli hideg napon napsütésben le tudunk barnulni, ellenben a meleg szaunában egyáltalán nem.

Ez egy rossz beidegződés a régi elavult szolárium gépek nagyon melegek voltak, mert nem volt bennük klímás hűtés !A modern szoláriumok már mind klímásak és a szoláriumozás közben nem éget a plexi, amelyen fekszünk ! Sajnos még a mai napig is sok forró plexis gép van forgalomban.


Mi a helyes kezelés bőröm számára szolárium használatakor?

Jóval a szoláriumozás megkezdése előtt távolítson el minden kozmetikumot, pl. sminket vagy parfümöt. A napfényvédő krémek nem megfelelőek a szoláriumban. A tökéletes eredmény elérése érdekében használjon szoláriumozás utáni hidratóló krémet !


Mi az oka az ún. 'fehér foltok' kialakulásának és hogyan lehet elkerülni őket?

A legtöbb esetben ezeket a foltokat a lapockákon és a fenék fölötti részen találhatjuk, kialakulásuk azzal a nyomással magyarázható, amely a szolárium plexije és az azon fekvő test között jön létre. A nyomás befolyásolja a vérkeringést, vagyis ezeken a részeken a test azért nem tud barnulni, mert a vér nem szállít a barnuláshoz elengedhetetlen oxigént. Tippünk: félidőben forduljon meg, és így minden testrész egyenletesen le fog barnulni.


Miért barnulok sokkal gyorsabban mint mások?

Mindenek előtt genetikai faktorok befolyásolják a barulást, mivel mindannyian bizonyos bőrszínnel születtünk. A pigment termelő sejtek kapacitását (sok, vagy kevésbé sok pigmentet képesek termelni) ezek a tényezők határozzák meg.


Miért fontos, hogy bizonyos alapszínnel rendelkezzünk és hogyan készülhetünk fel a nyári szabadságra?

A mértékletes barnulás segíthet a bőrnek saját védőrétegének kialakításában, emellyel a túlzott UV sugárzás ellen védekezik. A bőrbe hatoló UVB sugarak a melanin képződést stimulálják, amely aztán beborítja a sejtmagot és védi a DNS-t. Továbbá az UVB sugarak megvastagítják a bőr felső rétegét (epidermis) megakadályozva azt, hogy az UV fény korlátlan mértékben az alsóbb bőrrétegekbe hatoljon.
A szoláriumban történő barnulás észszerű dolog bőrünk nyári szabadságra való felkészítésében. De csak lassan haladjunk előre ! Vigyázzunk, hogy bőrünk soha ne égjen le ! Kb. 3-4 hétre van szükség 4-8 faktorszámú fényvédelem kialakulásához. Az ajánlott kezlések száma ebben az időszakban heti egy-két alkalom.


Miért használjunk szoláriumot?

 • egyszerűen kikapcsolódás, feltöltődés céljából
 • az immunrendszer erősítése miatt
 • a csontritkulás megakadályozására
 • a szív és keringési rendszer erősítésére
 • a vitalitás növelésére
 • a ragyogóbb megjelenés miatt
 • a téli depresszió ellen
 • a rák kockázatainak csökkentésére

Miért tünik el a barna bőrszín bizonyos idő elteltével?

A bőr pigmentációja a felső bőrrétegben, az epidermisben zajlik le. Minden 28-30 napban az itt található sejtek megújúlnak. A felső bőrréteg belsejében elhelyezkedő sejtek osztódnak és a felszín felé mozognak, ahol fokozatosan elhalnak, majd leválnak. Folyamatosan ismételt szoláriumozás segít megtartani a barna színt.


Mit jelent a 'bőrtípus' fogalma?

Két kritérium használatos a "bőrtípus" meghatározásában: az emberek leégésre való hajlama és természet által adott bőrszínük. A legtöbb szolárium használó a II., a III. vagy a IV. bőrtípusba sorolható. A bőrtípust nem lehet külső tényezőkkel befolyásolni vagy megváltoztatni, mivel örökletes.


Napozási tanácsok mindenkinek

 • Mindig tartsa be az Önnek ajánlott, bőrének megfelelő napozási időt ! Lépésről lépésre finom - vagy ha úgy kívánja: mély - barna színt szerezhet.
 • Ha lehetséges, a napozás megkezdése előtt jó néhány órával távolítsa el a sminket !
 • Naponta csak egyszer használja a szoláriumot !
 • Ha túl sok anyajegye van, kérjen tanácsot orvosától a szoláriumozással kapcsolatban !
 • Napozás / Szoláriumozás közben mindig védje szemeit !
 • Tartson legalább négy hetes napozási szünetet évente !
 • Legyen óvatos, ha gyógyszert szed! Néhány gyógyszer növelheti a bőr UV érzékenységét és ennek következtében abnormális bőr-reakciók jelentkezhetnek.
 • Ne felejtsen el levenni minden ékszert! Ezzel megakadályozhatja a lehetséges allergiás reakciókat és elkerülheti a kellemetlen világosabb csíkokat.
 • A barnítási eredmény szempontjából a legfontosabbak a csövek, amelyekkel a szolárium fel van szerelve. Alacsonyabb UV sugárzás általában hosszabb barnítási időket jelent, míg logikusan, erősebb UV sugárzás rövidebb barnulási idő alatt hoz eredményt.

Szoláriumozás közben viselhetek-e kontaktlencsét és a szoláriumban használatos szemvédők tényleg olyan fontosak?

A szem körüli érzékeny bőr védelme miatt szoláriumozás közben mindig viselni kell UV-Szűrővel ellátott szemüveget. Ez általában rendelkezésre áll a stúdióban. Azoknak a vendégeknek akiknek a szemét megoperálták, mindenképpen ajánlott az UV-Szemüveg. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy szoláriumozás előtt vegye ki a kontaktlencsét ! A meleg által okozott szárító hatás érzékenységet válthat ki a szemekből, és nem kívánt reakcióhoz vezethet.


Várandósan használhatom-e a szoláriumot?

Igen, használhatja. Normális módon zajló terhesség alatt semmilyen korlátozásra nincs szükség. A terhesség előrehaladtával azonban, próbálja elkerülni a szervezetére gyakorolt általános stressz-hatásokat, mint pl.: túlzott napozás (ha kétségei vannak, kérjen orvosi tanácsot)


     Feliratkozás hírlevélre     Név:    E-mail cím: